Hallgattál volna, bölcs maradtál volna. Lehet, hogy bölcs maradnál, de egészséges biztosan nem. Popper Péter: Ne menj a romok közé könyvét olvasom, és már a harmadik fejezetben szembesültem ezzel a meglátásával, hogy ne mondj ki mindent, ami Benned van, mert bizony szavaidnak súlya van, és hatásuk sokszor, akár életeket tehet tönkre.

Így fogalmaz:

„Az európai erkölcs kötelességeddé teszi, hogy egyértelművé törd magad. Pl. csak szeress, csak közönyös legyél, csak távolodj el stb. S ha a valóságban nem így van? Ha szeretsz, de néha eleged van, ha nem tudsz nélküle élni, de időnként untat, sőt gyűlölködsz, azt kívánod, bár menne el… Mindezt fojtsd el magadban! Tudom nehéz, tudom, hogy neurotikus lehetsz tőle, ha az elfojtás nem sikerül tökéletesen. Mégis, ha ezek csak átvonuló hangulatok, ne tedd őket maradandó sérelmekké.(…) Ne herdáld el könnyelműen, indulatból életed értékeit!”

Itt volt az a pont, hogy lecsaptam a könyvet…

Híres neves pszichológusok, az elfojtást elfogadott tényként kezelik? Az igaz, hogy ha csak valóban átvonuló, hirtelen haragból felbuggyanó érzelmi kitörésről van szó, bizony borzalmas károkat tud okozni. Mégis, eddigi tapasztalataink alapján az elfojtás rengeteg betegséget okoz. Ugyanis, ha ezek az érzelmi kitörések folyamatosak, többször esik meg, hogy a másik felé kritikát fogalmazol meg, akkor erről muszáj beszélned!

Ugyanis, ha nem beszéled ki, nem mondod el, hogy mi van Benned – természetesen – szofisztikált formában, akkor olyan, mint egy méreg kapszula, melyet szépen lassan szopogatsz. Apránként minden kis méregcsepp fenn akad az energia rendszeredben, eltárolják a sejtjeid, és kész is a betegség meleg ágya.

Hallgatni arany?

Többször szembesültem már ezzel a hozzáállással tanulmányaim során, és őszintén a végletekig nem értek egyet vele. Már a szövegben is benne van, lehet neurotikus leszel tőle, de sebaj, majd kikezel egy pszichológus, esetleg pszichiáter a gyógyszereivel, hogy a társadalomba tökéletesen illeszkedő zombivá válj.

Úgy gondolom, hogyha a másik valóban fontos számodra, joga van arra is, hogy tudja hetek, hónapok, vagy akár évek alatt mi minden gyűlt benned össze. Hiszen minél több mindent fojtasz el magadban, annál kevésbé menthető a kapcsolatod.

Nem mindegy, hogy csupán pár csepp harag van a poharad alján, vagy egy egész vödörnyi fájdalmat és haragot zúdítasz a másik nyakába.

Mindenki beleesik ebbe a hibába, hiszen nem akarsz a másiknak fájdalmat okozni, ezért nyelsz. No, de valld be őszintén, Te nem szeretnél tisztában lenni, azzal, hogy a másikban mi zajlik?! Hiszen hányszor fordul az elő, hogy derült égből villámcsapásként ér az, hogy mit tett a párod? Elhagynak, megcsalnak, becsapnak, és mi marad utána?

Egyetlen kérdő szócska: MIÉRT?

Szóval az elfojtással csak csínján bánj, ne nyelj többet, mint, amit muszáj. Hogy mennyi a muszáj és mikortól kell borítani a poharat? Minél hamarabb. Hiszen az apró nézeteltérésekből, hatalmas elefántot lehet kreálni.

Csupán csak idő kérdése….

Szeretettel,
Jáde

Segítünk

… HOGY HELYRE BILLENJEN SIKERED, BOLDOGSÁGOD ÉS EGÉSZSÉGED!