… mert örömöt okozol, illetve örömöt okoznak Neked. Csakhogy nem mindegy, hogy kinek és mit adsz, mint ahogy az sem, hogy kitől és mit kapsz. Figyelmet, szeretetet, időt mindig kellene a másikra és magadra is szánnod, mert ember vagy, aki képes erre, sőt ezzel működsz, mivel ez az érzelmi szükségleted.

Mikor a tárgyi ajándékokról van szó, rögtön feltolulnak az emlékek, hányszor kaptál olyan ajándékot életed során, amire nem vágytál, sőt még hasznosnak sem volt mondható.

Persze mosolyogni kell hozzá, megköszönni, majd egy ívvel a szekrény mélyére tenni. Egy idő után, már nem vágysz ajándékra, inkább megveszed magadnak, hiszen úgysem azt kapod, amire valóban vágytál.

Majd megszületik a gyermeked/gyermekeid…

s mivel adni is örömforrást jelent – mert ez is egy érzelmi szükséglet – elhalmozod mindennel, ami csöpp kis száját elhagyja. Anya kérek legót, apa kérek autót, vegyük meg ezt a radírt, csak ezt a csokit hagy kapja meg, mert szüksége van rá, mert vágyik rá. Nagyjából a lelkesedése – persze tisztelet a kivételnek – 5 percig tart, majd a szoba valamelyik sarkába, a szekrény valamelyik zugába kerül a „vágyott” ajándék, benned pedig az örömforrás átfordul valami egészen másba.

Mert nem annak és nem azt vettél…

amit valóban szerettél volna, hanem a gyermekednek teljesítetted egy akaratát, hisz lásd be a kisírt játék, mely a szoba sarkában landol, mert egyáltalán nem becsüli meg, nem vágy volt a részéről csupán egy „akarom” érzés.

Szeretsz Adni, Szeretsz Kapni

Emlékezz vissza a gyermekkorodra, amikor még nem voltak csordultig a játékboltok, amikor nem kaptál meg mindent egyből, mert meg kellett várni a Karácsonyt, a születésnapod, össze kellett rá gyűjtened a pénzt, és örültél neki, mert megbecsülted, mert valódi vágy volt mögötte.

Mert nem a 32. „akarom” volt, hanem valóban szerettél volna egy biciklit, egy játékot.

A valóságban azért próbálod meg gyermeked „minden” kívánságát teljesíteni, mert jó érzés adni, de mivel nem becsüli és az esetek nagy többségében nem is valódi vágya az éppen megkapott szerzemény, ezért inkább fájdalmat okoz. Hiszen a kemény munkával megkeresett pénzed ezzel az erővel a kukába is dobhatnád, érzelmi töltés szinten biztosan.

Érzelmileg nagyjából…

egyen értékű a gyerek megunt játéka, az ablakon kiszórt pénzzel. Te mégis rendületlenül csak veszed neki a dolgokat, hátha mégiscsak megérkezik a várt érzés, az öröm érzése, mely az ajándék átadásából származik.

S minél több dolgot vásárolsz neki, minél keservesebben próbálod kisajtolni magadból a boldogság érzését, annál kevésbé fog sikerülni, mert csupa olyan dolgot kap, amire nem is vágyik igazán.

Szeretsz Adni, Szeretsz Kapni

Ezért arra kérlek ne vásárolj felesleges dolgokat, mert érzelmi szinten sokkal több kárt okozol magadnak és a környezetednek is, mint hasznot. Felesleges pénz kidobás és haszontalan öröm keresés csupán az, amit művelsz/művelünk mi szülők.

Adj olyat gyermekednek, amire valóban vágyik, adj olyat a párodnak, amit szívből szeretne, szűrd az akarom és a vágy közötti különbséget, hiszen tökéletesen tudod, mi is az, ami után igazán fáj a szíve. Ha nem tudod, akkor baj van, mert akkor nem ismered sem a párod, sem a gyermeked.

Hogyan fordulhat ez elő?

Akképpen, hogy nem fordítasz rá elég figyelmet, nem szánsz rá időt, hogy megismerd, hogy lásd ki is ő, és mi a szíve vágya. Ha így áll a helyzet, akkor ne ajándékot vegyél – lelkiismeret furdalásból, hanem adj Neki időt, figyelmet és szeretetet, hogy utána olyan örömöt okozz számára, mely Neked is pozitív érzelmi töltést ad.

Hiszen adni és kapni és öröm, csak a hogyan a nem mindegy!

Szeretettel,
Jáde

Segítünk

… HOGY HELYRE BILLENJEN SIKERED, BOLDOGSÁGOD ÉS EGÉSZSÉGED!