A félelmek kivétel nélkül bennünk élnek: szinte megfoghatatlanok, észrevétlenek és mindig akkor csapnak le, amikor az a leginkább fáj. Félünk önmagunktól, párkapcsolatunkról, szexualitásunktól, munkahelyünktől, megélhetésünktől. Pedig ha ezeket megszüntethetnénk, létrejönne a Tökéletes és Boldog Élet. Csak az a kérdés, hogyan?!

Félelmeink kivétel nélkül befolyásolják döntéseinket, befolyásolják mindennapjainkat. A félelmeink mondják meg számunkra, hogy

  • mennyire lehetünk boldogok – akár egy párkapcsolatban;
  • mennyire lehetünk gazdagok;
  • mennyire lehetünk egészségesek;
  • mennyire szerethetünk másokat;
  • mennyire élhetjük meg érzéseinket, érzelmeinket;
  • stb…

A félelmekről így fogalmaz hibásan a Wikipédia:

“A félelem egy lehangoló érzés, amit egy általunk észlelt fenyegetés kelt bennünk. Egy alapvető mechanizmus, válasz egy bizonyos ingerre, mint például a fájdalom vagy veszély. Egyes pszichológusok, mint például John B. Watson, Robert Plutchik és Paul Ekman úgy vélik, hogy a félelem alap- vagy öröklött érzelmek közé tartozik. Ez a csoport magában foglal olyan érzelmeket, mint az öröm, a szomorúság és a harag.

A félelmet meg kell különböztetni a hozzá kapcsolódó érzelmi szorongás állapotától, ami általában bármilyen külső fenyegetés nélkül lép fel. Továbbá a félelem kapcsolatban van a menekülési és az elkerülési viselkedéssel, míg a szorongás a veszélyek eredménye, melyeket kontrollálhatatlannak és elkerülhetetlennek érzékelünk.

Érdemes megjegyezni, hogy a félelem szinte mindig jövőbeli eseményekhez kapcsolódik, mint például egy folyamatosan romló helyzet vagy egy szituáció folytatása, ami elfogadhatatlan. A félelem lehet egy azonnali reakció is arra, hogy valami jelenleg történik.”

Félelem a valóságban

A félelem egyfajta mérgezése a Tudatnak, melynek sajnos három fő fajtája létezik:

  • Az örökletes
  • A tanult
  • És a szerzett (jelenlegi sorsunkhoz és tapasztalásunkhoz szükséges)
A Félelmekről

A félelmek mindegyike Tudatszinten jön létre és tárolódik (kivéve a Szív Félelem-virágát), ezért képesek folyamatosan befolyásolni mindennapi döntéseinket.

Mivel a félelem maga egy érzés, mely a gondolat előtt születik – a Test ennek megfelelően reagál minden élethelyzetre.

Például ennek az eredménye az is, hogy vannak, akik félnek a kutyáktól, és vannak, akik nem. De a félelem örökölhető is, hisz ha Édesanyád félt a kutyáktól – és Te ezt a mintát láttad és másoltad, így nagy valószínűséggel Te is félsz vagy félni fogsz a kutyáktól.

A félelem működése

Tudat-szinten minden félelmed megtalálható és kijavítható. Úgy tudod ezt elképzelni, mint egy bonyolultabb kémiai molekulahálót, melynek a középpontjában Te állsz. Félelmeid körbevesznek és szinte minden élethelyzetben bekapcsolnak.

A probléma viszont az, hogy a félelem nem Benned születik meg, hanem abban a képben, mely a Tudatodban tárolódik Párodról, családodról, szüleidről, munkahelyedről, vállalkozásodról, lakásodról, körülményeidről stb.

De lássunk egy példát is:

“Tegyük fel, hogy beszélgetsz a barátnőddel, akinek a Tudatában egy megfelelési kényszerrel és félelmekkel körülvett kép jött létre korábban Rólad – mondjuk egy korábbi vélt vagy valós sérelem kapcsán. Bármennyire is jó a Te szándékod – és bármennyire is jó a beszélgetés – Barátnőd korántsem fogja ezt így érezni. Ő benne ez a beszélgetés rossz érzéseket fog szülni, hisz a Rólad tárolt kép korántsem pozitív.”

A Félelmekről

Mivel a félelmek egymáshoz is kapcsolódnak, sajnos így egyik erősíti a másikat is – és megszabadulni tőlük egységesen szinte lehetetlen. Arra viszont van lehetőség, hogy egyes félelmektől megszabadulj, mely élethelyzetedet súlyosan károsítja.

Például megszabadulj a gyógyulásodhoz kapcsolódó félelmeidtől vagy a pénz elfogadásától való félelmeidtől (pl. sokszor látom vállalkozóknál, hogy félnek elkérni munkájukért a normális árat, ezért sokkal olcsóbban dolgoznak, már-már éhbérért… mert fél elfogadni a munkájáért járó pénzt…)

A félelem, mint érzés

Hibás feltételezés, hogy a félelem és az öröm ugyanott tárolódik vagy mint érzés, ugyanott jön létre. A félelem felelős a haragért, a dühért, az elfojtásokért, a szorongásért, önmagad és mások büntetéséért vagy hibáztatásáért, a megfelelési kényszerért – egyszóval majdhogynem minden rosszért.

A rossz érzés csak rossz gondolatot szülhet és sohasem jót, és ez fordítva is igaz.

Figyeld csak meg önmagadat: egy-egy vita vagy konfliktus milyen érzéseket szül benned és milyen gondolatokat? És milyen érzéseket szül egy boldog helyzet? De az érzésekről és ezek létrejöttéről majd egy másik cikkemben…

Félelemek nélküli életet kívánva Neked, szeretettel,
Ammarkesh

Segítünk

… HOGY HELYRE BILLENJEN SIKERED, BOLDOGSÁGOD ÉS EGÉSZSÉGED!